Fons comercials i d'empresa

FOTOGRAFÍA GOTARDE

1890 - 1953

7.991 imatges

El Fons Fotografía Gotarde conté prop de vuit mil imatges preses per Antoni Gotarde (Barcelona, 1863-Olot, 1921) i la seva filla, Carme (Olot, 1892-1953). La major part de les imatges corresponen a retrats d’estudi de persones residents a Olot i els municipis del seu voltant entre 1890 i 1947. El fons conté algunes fotografies de la família Aubert (emparentada amb els fotògrafs), paisatges dels volts d’Olot i reproduccions d’obres d’art i de peces realitzades pels tallers d’imatgeria religiosa d’Olot.

Procedent de Barcelona, Antoni Gotarde es va instal·lar a Olot amb la seva família el 1895, i allà va treballar com a pintor, decorador i restaurador, tant per a particulars com per a institucions religioses. Es va donar d’alta com a fotògraf l’any 1908, però es té constància que practicava l’ofici com a mínim des de 1897. La seva etapa professional més intensa com a retratista va ser la primera dècada del segle XX. Malalt des de feia alguns anys, Antoni Gotarde va morir el 1920.

La seva filla Carme, formada artísticament pel seu pare, va excel·lir en la fotografia, però al llarg de la seva vida també va practicar el dibuix, la pintura, l’escultura i el treball amb el cuir i amb el vidre. Es va guanyar la vida treballant com a retratista al seu estudi de la plaça dels Capellans (actualment d’Esteve Ferrer), que va començar a regir segurament a partir de 1912, quan el seu pare es va posar malalt. Va fotografiar imatges per als catàlegs dels tallers de sants i de la foneria Barberí, i va col·laborar esporàdicament en algunes publicacions. Però sobretot va ser la retratista d’Olot de les dues dècades anteriors a la Guerra Civil; bona part de la societat olotina va passar pel seu estudi per fixar diferents moments de la vida: el naixement, la comunió, el casament, l’ordenació sacerdotal, la consagració episcopal, el final del batxillerat, l’inici del servei militar…