PUBLICACIONS

FONS EMILI PUJOL PLANAGUMÀ

FONS EMILI PUJOL PLANAGUMÀ

Arxiu Comarcal de la Garrotxa, Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot, 2016
ISBN: 978-84-944705-4-7

El sisè volum de la col·lecció Fons i Col·leccions està dedicat a Emili Pujol Planagumà, fotògraf nascut a Riudaura el 1908 que va retratar la vida quotidiana i les festes de nombrosos pobles de la Garrotxa fins que va morir, el 1972.

Descrit per testimonis familiars com un fotògraf humil, sense cap pretensió artística, a més de les fotografies d’estudi Emili Pujol va cobrir nombroses festes populars i celebracions religioses dels pobles d’entre les Preses i les Planes d’Hostoles. A banda d’aquests treballs, també va crear catàlegs per a tallers d’imatgeria religiosa, entre d’altres.

Ensenyava el que passava, sense apostar per enquadraments agosarats o punts de vista suggeridors. Era una persona senzilla que participava de manera natural en els esdeveniments i, per això mateix, les persones, que eren l’ànima de les seves fotografies, apareixien naturals, sense cap posa ni incomoditat. No buscava ser un artista, més aviat en defugia. Tampoc participava en concursos ni va formar part de cap agrupació fotogràfica de l’època. Sí que li agradava, en canvi, d’experimentar al laboratori, al costat d’amics tan creatius com Àngel Vila o Josep M. Dou.

El Fons Emili Pujol Planagumà, que va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa a principis de 2016, comprèn, en una estimació inicial, 101.175 fotografies, gairebé totes negatius monocroms de 35 mm, i una ínfima part, negatius monocroms de 6×6 cm.

La publicació inclou un perfil biogràfic del fotògraf, una descripció del fons i deu làmines que contenen fotografies representatives de les imatges que prenia Emili Pujol Planagumà.

més informació sobre FONS EMILI PUJOL PLANAGUMÀ